Miksi olen vegaani?

Yksi ehkäpä minulta eniten kysytyistä kysymyksistä kuuluu näin: miksi olet vegaani? Kuulen tätä jo arjessani niin usein, että halusin tehdä aiheesta aivan oman postauksensa. Tässä artikkelissa avaan siis hieman eettistä näkökulmaa päätökselleni tarkoituksena ehkäpä saada muutkin pohtimaan valintojaan ja ainakin hyväksymään omani kyseenalaistamatta.

Ensinnäkin haluaisin ilmaista huvitukseni siitä, että ylipäätään joudun usein puolustelemaan ruokavaliotani kenenkään edessä. Se, mitä syön pitäisi olla täysin itseni päätettävissä, eikä se oikeastaan ole kenenkään muun asia. Haluaisin myös lisätä, etten itse koskaan tuomitse tai kommentoi kenenkään toisen ruokavaliota. Minusta jokainen tekee loppupeleissä päätöksensä itse. Tämän artikkelin tarkoituksena on puhtaasti avartaa näkökulmaani muille ja auttaa ymmärtämään sitä, millaisista syistä olen päätynyt noudattamaan vegaanista ruokavaliota. Tämän lisäksi toivon ehkäpä poistavani kyseisen ruokavalion kohdalta joitakin stigmoja, joita siihen liittyy.

Vegaanisen ruokavalioni syyt

Minun on oikeastaan heti alkuun todettava, että syyni noudattaa vegaanista ruokavaliota eivät ole yksiselitteiset, enkä oikeastaan tehnyt päätöstä hypätä kyseiseen ruokavalioon yhdessä yössä. Kuten olen aikaisemmin kertonut, olen ollut vegaani lukion ensimmäiseltä luokalta saakka eli muutaman vuoden ajan. Kuitenkin jo ennen tätä olin ollut kiinnostunut vegaanisesta ruokavaliosta ja olin ottanut siitä selvää perin pohjin. Ennen vegaaniksi siirtymistä keskustelin esimerkiksi koulun terveydenhoitajan kanssa, missä koen saaneeni varsin hyviä vinkkejä ja tarpeeksi laajan terveydentilan tutkimuksen ennen uuteen ruokavalioon hyppäämistä. Lukioiässä koen olleeni jo tarpeeksi kypsä tekemään näin suuren päätöksen itse, enkä ole katunut valintaani päivääkään.

Se, mistä kiinnostukseni vegaaniruokaa kohtaan lähti, oli monien muiden tapaan eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen. Olen pienestä pitäen rakastanut eläimiä, joten tieto siitä, että miljardeja eläimiä murhataan vuosittain julmalla tavalla ruoaksi sai sydämeni särkymään. Ajattelin, että jos pystyisin valinnoillani vaikuttamaan yhdenkin eläimen, en noudattaisi ruokavaliotani turhaan.

Tämän lisäksi valintaani vaikuttivat tietenkin myös nykyisin hyvin pinnalla olevat ilmastoasiat. Ilmastonmuutos on todellinen ongelma, jota vastaan meidän kaikkien on taisteltava juuri nyt. Aikaa ei ole hukattavaksi, vaan on toimittava heti. Lisäksi, jos on olemassa herkullinen tapa taistella sitä vastaan, niin miksipä ei?