Kuinka luoda toimiva budjetti?

Olen todennäköisesti postauksissani jo aikaisemmin maininnut, että budjetoin viikottaiset menoni tarkkaan. Tämä juontuu siitä, että vartuin melko varattomassa perheessä eikä rahaa koskaan ollut liiemmin tuhlattavaksi. Olen tuonut tämän ajattelutavan mukanani aikuisuuteen, ja siitä on ollut enemmän hyötyä kuin olisin koskaan uskonutkaan. Vain tämän ansiosta minulla on tulotasostani huolimattakin varaa asua unelmieni sijainnilla keskellä Helsingin vilkkainta keskustaa hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Asun tavattoman pienessä yksiössä, mutta vaikka kodissa ei ole montaa neliötä, on se silti rakas ensikoti ja mielestäni ihanan tunnelmallinen taiteilijan luukku. Budjetoimalla viikottaiset rahani minulla on paitsi varaa maksaa kuukausittainen vuokrani, myös syödä hyvää ja terveellistä itse tehtyä vegaaniruokaa ja käydä joskus ulkonakin syömässä. Tämän lisäksi minulle jää myös taskurahaa viihteellä käymiseen ja joskus viikottaisesta budjetista jää jopa ylikin (lue toisesta postauksestani vinkkejä siihen, mitä tehdä budjetin ylijäämällä viikon lopussa!).

Kuinka budjetoida oikein?

Monet ovat kysyneet minulta salaisuutta pärjäämiseeni. Miten minulla, 22-vuotiaalla nuorella naisella on rahaa elättää kaksi ihmistä Helsingin ydinkeskustassa? Vastaan joka kerta saman asian: järkevä budjetointi on toimivan talouden A ja O. Nyt halusin kuitenkin tehdä tälle aiheelle aivan oman postauksen, koska sitä kysytään minulta niin usein, että vinkeistä on varmasti monelle lukijalleni iloa ja hyötyä.

Kuinka päästä alkuun viikottaisen budjetin tekemisessä? Ensinnäkin haluan sanoa, että se määrä, mikä kullakin on realistista budjetoida viikolle vaihtelee suuresti henkilöstä toiseen. En siis voi antaa mitään universaalia lukemaa sille, kuinka paljon rahaa viikossa on järkevä käyttää. Toiselle viikkobudjetti voi olla pari kymppiä, kun taas toinen voi huidella menemään kahden tuhannen euron viikkobudjetilla. Nyt opastankin enemmän siihen, kuinka oman viikkobudjetin saa määriteltyä.

Jos et yhtään ole kärryillä kulutustottumuksistasi, aloita pitämällä viikon ajan kulutuspäiväkirjaa. Kirjaa ylös kaikki ostamasi asiat hintoineen. Huomaatko viikon loputtua tuhlailevasi aivan holtittomasti johonkin, mihin rahojen tuhlaaminen ei ehkä olisi niin järkevää? Esimerkiksi valmisruokien ostaminen on menoerä, johon hupenee helposti moninkertaisia summia verrattuna siihen, että tekisit ruokasi kotona itse tuoreista raaka-aineista. Kun olet saanut ylimääräiset kulut karsittua, saat helpommin määriteltyä itsellesi viikkobudjetin ja saatat säästää jopa satoja euroja kuukaudessa!