torstai 1. helmikuuta 2018

STOORIA || KOLMEN NUOREN YRITYS

Yhteistyössä Stooria Ny
Toimin tällä hetkellä Instagramissa Vaukirjan lähettiläänä, ja koetan jakaa kaikkien vanhempien keskuuteen lukuintoa ja tietoa lukemisen tärkeydestä. Kirjoittelen tännekin uusista kirjapaketeistamme ensi viikolla, mutta tähän väliin olisi vuorossa eräs toinen kirjoihin liittyvä aihe. Saimme lasten kanssa luettavaksi kaksi uutta kirjaa Stooria -nimiseltä yritykseltä. Tätä yritystä haluan tuoda esille yhdestä erityisestä syystä, ja se syy on nuorten lahjakkuuksien kannustaminen.

Stooria Ny on kolmen nuoren, Helmi Rehun, Aino Karjulan ja Elisa Syrjälän perustama ja johtama Reisjärveläinen nuorisoyritys. Tämä mahtava kolmikko on ideoinut, kirjoittanut ja kuvittanut kaksi lastenkirjaa. Nuoret osallistuvat yrityksellään Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaan, valmistavat satukirjojen lisäksi äänikirjoja, ja kehitteillä ovat myös hammasharjatarinat. Heidän satukirjasarjansa nimi on Aurinkolaakson lapset, ja kirjoissa seikkailevat Vihtori, Aurora, Mirjami, Juulia ja Paulus.

Ennen kuin lähdetään tutustumaan kirjoihin tarkemmin, haluan kertoa kuinka ylpeä olen tästä kolmikosta. Vaatii todellakin rohkeutta ja innostusta lähteä luomaan ihan tyhjästä edes yhtä kirjaa, saati sitten kokonaista kirjasarjaa. Mikään ei ole niin hienoa kuin se, että ihmiset, olivat he sitten nuoria tai vanhoja, uskaltavat tuoda esille omaa osaamistaan ja lähtevät rohkeasti kohti uusia asioita. Näistä kirjoista tulee selkeästi esille inspiroituneisuus, mikä on yrittäjyyslinjalla opiskeleville varmasti tuiki tarpeellinen ominaisuus. Kannustava opiskelupaikka ja hyvä ilmapiiri motivoivat nuoria luomaan juuri tällaisia helmiä, joten propsit sinne Reisjärven opistoon!Ensimmäisessä kirjassa Aurinkolaakson lapset ja jäätelökioski lapset päättävät Vihtorin ideoimana alkaa valmistaa jäätelöä Aurinkolaakson muille lapsille. Tarinassa seikkaileva poika Taneli ei kuulu tähän ystäväporukkaan, ja pilkkaa lasten suunnitelmia, mikä saa osan ystävyksistä epäröimään. Opettavainen tarina kuitenkin jatkuu niin, että ystävykset pitävät yhtä ja uskovat Vihtorin ideaan pilkasta huolimatta. Tarinan edetessä Taneli myös karkottaa lasten kaikki asiakkaat valehtelemalla kylän lapsille, että ystävysten valmistama jäätelö olisi pahanmakuista. Kaikki päättyy kuitenkin hyvin erään pikkupojan asiosta.

Kirjasarjan toisessa kirjassa Aurinkolaakson lapset ja mäkiauto Vihtori saa jälleen hyvän ajatuksen, tällä kertaa mäkiauton rakentamisesta. Mäkiauto rakennetaan yhteistuumin ja siitä on ystävyksille paljon iloa. Käännekohtana tarinassa sattuu onnettomuus, kun Vihtori lähtee illalla yksin laskemaan mäkiautollaan ja loukkaa jalkansa. Edellisestä kirjasta tuttu Taneli kuitenkin pelastaa kävelemään kykenemättömän Vihtorin metsästä vetämällä hänet mäkiautolla takaisin kotiin. 

Kummassakin tarinassa juoni rakentuu selkeästi ja on kiinnostava. Tarinoissa korostuvina teemoina on ystävyys ja siihen kuuluvat auttaminen ja luottamus. Kirjat ovat ihanan positiivisia ja tykkäsin siitä, että kirjojen lapset ovat hieman epärealistisen omatoimisia. Kummassakin kirjassa lapset toimivat hyvin itsenäisesti ilman vanhempien apua, mikä ei ehkä todellisuudessa olisi mahdollista jäätelönteossa ja mäkiauton rakentamisessa. Tämä on kuitenkin juuri se juttu, miksi esimerkiksi meidän pojat rakastuivat näihin tarinoihin tosi paljon! Antti ja Eetu ovat kumpikin omalla tavallaan siinä iässä, että asiat täytyy hoitaa itse ja omatoimisuus kiinnostaa yhä enemmän. Kirjoissa on myös selkeät opetukset, jotka lasten on helppo ymmärtää.

Kirjojen kuvitukset ovat mielestäni aivan ihanat. Tykkään, että lastenkirjoissa on paljon väriä ja eloa sisältäviä käsinpiirrettyjä kuvituksia, jotka herättävät koko tarinan henkiin. Näiden kirjojen kuvat myös tukevat tekstiä ja auttavat nuorempiakin kuuntelijoita seuraamaan tarinaa. Teksti on kirjoissa pääsääntöisesti soljuvaa ja oikein jäsenneltyä. Ensimmäisiksi kirjoiksi nämä ovat ihan huippuluokkaa, ja ehdottomasti kannustan näitä kolmea nuorta naista jatkamaan kehitystyötä ja kirjojen tekemistä! Mahtavaa, että Suomesta löytyy näin inspiroituneita ja päämäärätietoisia nuoria. 

✰   ✰   ✰

Näistä linkeistä pääsette tutustumaan Stooriaan, ja tilaamaan itsellenne myös nämä ihanat teokset:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.