tiistai 6. kesäkuuta 2017

#phonetimePuhelimet kasvaa nykyään tosi helposti ihmisille käsiin kiinni, niin aikuisille kuin lapsillekin. Pelataan, sometetaan, viestitellään, kuvataan ja vaikka mitä muuta. Mammalandian bloggaajat kirjoittivatkin helmikuussa aiheesta Sosiaalinen media osana arkea, ja sen jälkeen aloinkin kiinnittää entistä enemmän huomiota puhelin kädessä viettämääni aikaan. Vaikka en lasten läsnäollessa juurikaan selaile puhelinta itsekseni, niin kyllä vaan silti huomasin päivän mitaa, että osa ajasta valuu ihan täysin viemäristä alas puhelimen vuoksi. Tämän ajatuksen inspiroimana pidin yhden päivän puhelinpäiväkirjaa, ja kirjasin ylös jokaisen hetken, jonka aikana käytin puhelinta. Laitan päiväkirjamerkinnät tähän alle koko komeudessaan.

Maanantai 5.6.2017

Klo.6:45 
Sängyssä. Selaan illalla tulleet sähköpostit läpi ja merkitsen tärkeäksi ne, joihin täytyy päivän aikana vastata. Käyn läpi Instagramfeedin yön ajalta. Julkaisen blogiin tulleet kommentit. Katson Miisan Brekkien Youtubesta. Käyn etsimässä verkkokauppa.comin sivuilta, joko Sony Xperia XA1 Ultra on tullut myyntiin. 
Kesto 30 minuuttia

Klo.8:15 
Laitan pojille aamupalaa, ja samalla kirjoitan A:lle whatsappissa viestiä edellisen kohdan puhelimesta. Viestittely jatkuu satunnaisesti (aiheen muuttuessa puutarhahommiin) on offina pitkin päivää siihen saakka, kunnes A pääsee töistä kotiin kahdelta. Menee noin viisi sekuntia lukea ja kirjoittaa yksi viesti, ja viestejä vaihtuu päivän mittaa 17.
Viestittelyyn kulunut aktiivinen aika noin 1 minuutti 25 sekuntia

Klo.10:15 
Lähdetään poikien kanssa takapihalle. Räpsin muutaman kuvan, joita en jaa minnekään.
Kesto 3 min

Klo.14:30 
Katson youtubesta kaksi videota, selaan instagramfeedin ja luen kaksi blogipostausta. 
Kesto 30 minuuttia.

Klo.15:45 
Käytän puhelimen navigaattoria, että löydän tieni myllätyn Tampereen läpi Kalevan Prismaan ja Pirkkalan Jyskiin.
Kesto 30 minuuttia

Klo.17.28 
Puhelu anopille
Kesto 41 sekuntia.

Klo.23 
Vastaan sähköposteihin puhelimella, koska en "ehtinyt" koneelle päivällä.
Kesto 20 minuuttia

Aktiivinen puhelinaika yhteensä  noin 1h25min

Apua. Mulla meni päivästä melkein 1,5 tuntia puhelimen käyttöön. Joitain asioita puhelin helpottaa, kuten navigointi, mutta olisinhan voinut noihin videoihin ja Instaan kuluneen ajan käyttää vastaamalla niihin sähköposteihin TAI olemalla perheen kanssa "tässä todellisuudessa". Tuo 1,5 tuntia ei ole varmasti pahimmasta päästä, mutta kohta kolmen lapsen äitinä sitä tulee miettineeksi, että millaisen mallin annan tähän elektroniikkavaltaiseen maailmaan kasvaville lapsilleni. Voinko vaikuttaa omien lasteni puhelin- ja somekäyttäytymiseen omalla esimerkilläni, vai kasvattavatko hekin auttamattomasti puhelimen käteensä, kun sen aika koittaa? Mitä mieltä olette, voiko vanhempi vaikuttaa?

Haastan nyt sinut pitämään yhden päivän ajan #phonetime -päiväkirjaa! Kommentoikaa ihmeessä alle minkälaisia tuloksia saitte!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.