torstai 2. helmikuuta 2017

Sosiaalinen media osana arkea

Mammalandian helmikuun yhteistyöpostaus

Ihmisillä on sisäänkasvanut tarve kommunikoida toisten ihmisten kanssa. Halutaan keskustella, vaihtaa ajatuksia, purkaa päivän tapahtumia ja ihan vaan viettää aikaa samanhenkisten ihmisten seurassa. Nykyään sosialisoituminen rajoittuu kuitenkin osittain somessa tapahtuvaan kanssakäymiseen, ja tämä jakaa mielipiteitä eri ihmisten kesken. Toiset ovat henkeen ja vereen fyysisen kohtaamisen kannattajia, kun taas toisille riittää pelkkä somessa tapahtuva small talk. Sosiaalisen median käyttäminen on olennainen osa nykyihmisen arkipäivää, mutta itse saan enemmän irti tapaamalla ihmisiä kasvokkain. Välillä jään ihastelemaan iäkkäitä pariskuntia kaupungilla, käsi kädessä puhumassa Donald Trumpista ja tukisukkahousujen hinnoista ilman minkäänlaisia häiriötekijöitä.Pienestä somevastaisuudestani huolimatta, on somekanavien käyttö kuitenkin suhteellisen merkittävässä roolissa bloggaamista ajatellen. Tästä syystä päivitänkin blogiin liittyviä kanavia usein, se kuuluu omaan bloggaajan rooliini.

Some ei kuitenkaan ole osa äitiyttä. Se ei ole osa perhe-elämää, työtä eikä parisuhdetta, ja näistä asioista minun arkeni suurimmalta osin koostuu. Kun olen lasten kanssa, niin en näperrä puhelinta. Silloin ei ole aika vastata sähköposteihin, messenger -viesteihin, eikä lisätä kuvia intstagramiin. Vaikka puhelin ja tietokone ovatkin poissa silmistä perheaikaa viettäessä, niin kameran pidän useinkin lähettyvillä. Suurinosa hauskoista ja ihanista arkikuvista ei kuitenkaan päädy someen, vaan omaan käyttöön vain meidän katseltaviksi. Minusta on tärkeää pitää perheen arkihetket erillään somehetkistä.Sosiaalisen median rooli osana lapsiperheen arkea ei meillä ole kovinkaan merkittävä. Kotona lasten kanssa ollessani puhelin on usein ties missä ja tietokone kiinni. Työpäivinä tehtaalla puhelimen käyttäminen työpisteellä on aika pitkälti kielletty. Kun teen blogitöitä, valmistelen postauksia, editoin kuvia tai haen taustatietoa, niin tilanne on tietysti toinen. Mammalandian kanssa aloitettuani olen saanut sometaitoni ihan uudelle tasolle, sillä oman yhteisön seuraaminen on bloggaajan roolissa tärkeää.

Lapset tottakai tietävät, että äitiä saa nykäistä hihasta myös kesken työskentelyn. Iskä on kuitenkin juuri niinä hetkinä päävastuussa maitolasillisista ja legorobottien rakentamisista. Blogipäivinä olen jo valmiiksi enemmän omissa oloissani, joten somekanavien selaaminen ja päivittäminen on tällöin ajankohtaisempaa kuin kiireisen arjen keskellä. Haluan ihan tietoisesti pitää lapset erillään sosiaalisessa mediassa vietettävistä hetkistä, koska pienten lasten kuuluu saada vanhemmiltaan kaikki huomio maailmassa.

Sosiaalisen median kanavista minulla on käytössä Instagram ja Facebook. Kummassakin pidän sekä henkilökohtaista että blogin yhteydenpitoa yllä. Henkilökohtaiseen facebookiini en juurikaan edes päivitä mitään, lähinnä seurailen kavereiden elämää ja pidän yhteyksiä kaukaisempiin ystäviin. Instagramissa seuraan eri yrityksiä, ystäviäni sekä monia inspiraation lähteenä toimivia henkilöitä. Instagramia päivitän facebookia ahkerammin, mutta sielläkin toimintani liittyy usein jollain tavalla blogiin. En siis henkilökohtaisessa elämässäni ole kovinkaan ahkera somettaja. A omistaa myöskin vain Facebook -tilin, joten aika rajoittunut on hänenkin some-elämänsä. 

Täytyy myöntää, että olen välillä kova tuomitsemaan joidenkin vanhempien tapaa tuoda sosiaalisessa mediassa roikkuminen osaksi myös lasten elämää. Kylmäävää nähdä kahvilassa tai neuvolan aulassa äitejä nenä kiinni puhelimessa, ja kun lapsi pyytää huomiota, murahdetaan vain että oota nyt hetki. Tiedostan kyllä ettei kaikki puhelimeen liittyvä toiminta ole somettamista, mutta itse koen lasten tarpeiden menevän aina kaiken muun edelle. Selkeät rajat ja ajat sosiaalisen median käytössä tekevät arjesta huomattavasti vapauttavampaa kuin jatkuva "saatavilla oleminen".

Mitä mieltä te olette, onko nykyihmisillä paine olla jatkuvasti tavoitettavissa?  

Käykää seuraamassa Mammalandian sivuja Facebookissa, niin näette helmikuun aikana muidenkin perhebloggaajien ajatuksia sosiaalisen median roolista osana arkea. 
Mammalandian Facebook -sivuille pääset TÄSTÄ ja kotisivuille TÄSTÄ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.