sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Ekologinen arki

Ekologisuus ja ekologinen kestävyys ovat monelle kanssaeläjällemme sellaisia sanamörköjä, joista mieleen ensimmäisenä nousee kasvimaa takapihalla ja luomulehmä tuottamassa luomumaitoa etupihalla. Ekologisuus on parhaimmillaan kuitenkin jotain paljon yksinkertaisempaa,  omaan elämään kiinni kasvatettua tarkkuutta valinnoissa ja hankinnoissa sekä oman ekologisen omatunnon tarkastelua. Kuinka pitkälle olet itse valmis menemään, jotta et kuluttaisi ja köyhdyttäisi luonnonvaroja tulevien sukupolvien kustannuksella?


Suomen ekologinen jalanjälki kuuluu maailman suurimpiin, ja jos kaikki maapallon asukkaat eläisivät kuten suomalaiset, tarvittaisiin neljän maapallon luonnonvarat kulutuksen kattamiseksi. 

Meidän perheessä ekologisuutta tuetaan pienillä jutuilla. Esimerkiksi vaatteet kierrätetään ja usein suositaan käytettyä. Pienet lapset kasvavat ihan älytöntä vauhtia, eikä meidän mielestä ole mitään järkeä ostaa kamalia määriä uusia vaatteita, jotka kohta jo jäävät pieniksi. Jos ostetaan uutta, niin suositaan suomessa valmistettuja vaatteita ja näin tuetaan suomalaista työtä. Kun vaatteet jäävät pieniksi, ne myydään kirpputorilla, käytetään uudelleen jossain muussa muodossa tai viedään vaatekeräykseen. Isäntäkin ostaa pääsääntöisesti vaatteensa varustelekasta, joka myy kulutusta kestäviä, eetisesti ja ekologisesti valmistettuja vaatteita ja myy niitä myös käytettynä.

Itse välttelen erityisesti vaateketjuja, joiden tuotteiden alkuperä on epämääräinen tai joiden tiedän tulevan esimerkiksi lapsityövoimaa tai muita epäeettisiä keinoja käyttävistä tehtaista. Käytettynä olen ostanut lapsille ja itselleni tosin myös näiden tuottajien vaatteita, mutta omia rahojani en laita suoraan näiden firmojen ihmisoikeuksien polkemiseen ja ympäristöjen tuhoamiseen. Suosittelen kaikkia katsomaan esimerkiksi dokumentin The true cost (löytyy Netflixistä). Omalta osaltasi tuen kestävää kehitystä hankkimalla siis uutena vain reilusti valmistettuja, kulutusta kestäviä vaatteita ja ostamalla vain tarpeeseen.
Ekologisia vaatekauppoja löytyy mm. täältä: Weecos, Nosh, Partioaitta, Varusteleka, Karma


Elintarvikkeissa suosimme luomua, mikäli vain mahdollista ja pyrimme siihen, että ruoka olisi mahdollisimman pitkälle kotimaista. Kasviksissa suositaan tietysti kausituotteita, ja muutenkin kasvipainotteinen ruokavalio kuormittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin eläinperäinen. Tärkeintä on, että ruoka on vastuullisesti tuotettua, eikä ruokaa heitetä roskiin. Ruoassa pätee sama kuin vaatteissakin, kannattaa ostaa vain tarpeeseen, eikä täyttää jääkaappia tuotteilla, joita ei luultavasti ehdi käyttää säilyvyysajan puitteissa. Pyrin suosimaan reilun kaupan tuotteita, mutta tuotteissa tulisi ainakin olla EU:n luomumerkintä, jolloin tiedän tuotteiden olevan luonnonmukaisesti ja EU:n säädösten mukaisesti tuotettua.Vaikka meidän perheellä on hyvä alku ekologisuudessa, niin vielä on paljon parannettavaa. Olen alkanut viime vuosina vaihtaa esimerkiksi kosmetiikka- ja hygieniatuotteitani ekologisempiin vaihtoehtoihin, kuten luonnonkosmetiikkaan. Esimerkiksi Lush myy käsintehtyjä tuotteita eettisistä raaka-aineista valmistettuna, eikä niitä ole testattu eläinkokein. Lushin lisäksi olen hankkinut tuotteita myös Ekolosta. Näiden lisäksi meillä olisi kehitettävää kierrätyksessä sekä sähkönkulutuksen pienentämisessä.Kuka tahansa voi tehdä osansa maapallomme eteen. Itse haluan kehittyä ekologisessa ajattelussani jatkuvasti, enkä pode huonoa omaatuntoa, koska teen sen, mikä juuri nyt on meille mahdollista. Kun ekologisen ajattelumallin ottaa pienin askelin osaksi arkea, siitä tulee lopulta elämäntapa. Suomalaisilla on ekologisuudessa vielä paljon opittavaa ja ihmettelen, kun siitä puhutaan kouluissa kohtuullisen vähän (ainakin silloin, kun itse olin vielä koululainen). Ihmiset yhdistävät herkästi ekologisen arjen johonkin negatiivissävytteiseen, vaikeaan ja hankalaan, ehkä jopa kalliiseen kaikkine Fairtrade- ja luomutuotteineen. Mutta se ei ole mitään näistä. Kukin voi vähän parantaa omaa tietämystään ja toimintaansa juuri sen verran kuin omat resurssit sen sallivat, ja tällä keinolla, omalla esimerkillä, me saataisiin levitettyä tätä ajattelutapaa seuraaville sukupolville.


Oon raskaushormonien takia ihan herkillä nykyään, ja kaikki ajatukset lapsityövoimasta ja eläinkokeista saa mut ihan itkun partaalle. Meinasin myös purskahtaa itkuun kaupassa yhtenä päivänä, kun myyjä juoksi perääni tuomaan kassalle unohtamani kukan. Ja itku pääsi myös eilen, kun huomasin Sami Petterin www.samipetteri.com linkanneen blogini My favorite blogs -postaukseen ja kommenteissa vielä sanoi asennettani aidoksi, en kestä! Oon kauhee itkupilli, koittakaa kestää.

8 kommenttia:

 1. Sultapas saa jatkossa sitten hyviä vinkkejä! Itse en ole vielä noin vihreä. :( Mutta pikkuhiljaa. :) T. Elämältä kaiken sain

  VastaaPoista
 2. Pääasia, että edes yrittää!:)

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus, tällaisia lisää! Itse postasin juuri luonnonkosmetiikasta täällä: http://viivyvierellain.blogspot.fi/2017/02/ekologiset-meikit-ja-pesuainesuosikit.html
  Tuon Lushin olin ihan kokonaan unohtanut, kiitos muistutuksesta! :)

  VastaaPoista
 4. Hei, huomasin vasta, että säkin oot Heidi Susanna! Aika hauska sattuma. :) Lisään sut mun seuraamiin blogeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, ja mä kävin kans lukemassa just sen sun luonnonkosmetiikkapostauksen! Kiva löytää samanhenkistä porukkaa. Ja just hetki sitten naureskelin miehelle, et hei kato toikin on Heidi Susanna (instagramissa) :D!

   Poista
  2. Naurattaa kans, meinaan mitä pidemmälle sun blogia luen, sen enemmän löytyy yhteneväisyyksiä! Oon kans vege ollut eri nimityksillä kymmenen vuotta, oon sairaanhoitaja yksityisellä, Tampereelta päin ja surullisimpia yhteensattumia on yks keskenmeno kans takana. Tilasin tuolta Ekolosta tarpeeseen nyt, kun löytyi kotimaisiakin tuotteita. Niin ja Noshinkin mainitsit tässä postauksessa, mulla tuolla siitä kans: http://viivyvierellain.blogspot.fi/2017/01/hurahdus-ekologisiin-lastenvaatteisiin.html:D
   Kivaa helmikuuta ja hyvää odotusta sulle, jään seuraileen blogia. :)

   Poista
  3. Miten voikin olla näin samanlaiset arvot ja kaikki! Oot varmaan joku mun sukulaissielu tai salasisko :D! Ihanaa helmikuuta sinulle myös!

   Poista
  4. Miten voikin olla näin samanlaiset arvot ja kaikki! Oot varmaan joku mun sukulaissielu tai salasisko :D! Ihanaa helmikuuta sinulle myös!

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.