maanantai 31. maaliskuuta 2014

36+0

37. Raskausviikko
Sikiön paino: 2700 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL):32 cm
Koko pituus: 44 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 34 viikkoa vanha. Istukka, joka kauan oli sikiötä painavampi, painaa nyt seitsemäsosan sikiön painosta. Ruoansulatusjärjestelmä ja suolisto ovat vielä suhteellisen epäkypsiä, eivätkä ole täysin kypsiä ennen kuin lapsi on kolmesta neljään vuotta vanha.
Nyt rasvakerroksen osuus on n. 15 prosenttia sikiön painosta. Iho näyttää vaaleanpunaiselta huolimatta rasvakerroksesta. Syynä on se, että verisuonet ovat niin lähellä ihon pintaa. Ihopoimuja kehittyy mm. polviin, ranteisiin ja niskaan.

NAINEN
37. raskausviikko
37. raskausviikko
Jos sinulla on ruoansulatusvaivoja, kipuja kylkikaaren alla tai olet hengästynyt, selitys on tässä: Tämä on ajankohta, jona kohtu on korkeimmillaan, aivan ylhäällä rintalastan alapuolella. Lapsen ja kohdun paino painavat rintakehää ylöspäin, ja alimmat kylkiluut työntyvät ulospäin. Lohduttaudu sillä, että lapsen pää voi hetkenä minä hyvänsä painua lantioosi, jolloin pystyt hengittämään taas helpommin. Valitettavasti tämä tosin lisää painetta virtsarakkoon, ja voit joutua käymään pissalla usein – monien odottavien äitien mielestä kiusallisenkin usein.
Voi olla mukava ajatella, että pian saat taas koko vatsanseutusi omaan hallintaasi. Mutta usko tai älä: voit tulla vielä kaipaamaan sikiösi pikku potkuja!


Niin ne viikot vaan vähenee vähenemistään. Tänään alkoi VIIMEINEN raskauskuukausi, eli 28 päivää laskettuun aikaan, viikon päästä vauva on täysiaikainen, ensimmäinen äitiysraha tulee perjantaina (silloin lähdetään sinne Töysään viikonlopuksi) ja torstaina on seuraava neuvolakäynti. Saan silloin tietää onko B-streptokokkinäytteeni tässäkin raskaudessa positiivinen.
Vauva on jo selkeästi laskeutunut. Vatsa "roikkuu" ja hengitys on päivä päivältä helpompaa. Eilen sain muutaman voimakkaamman harjoitussupistuksen illalla, ja tänään aamulla ei tarvinnut enää puuskuttaa sängystä noustessa :D. Vauvan hikkakin tuntuu tosi alhaalla. Kiva juttu, että tää nyt kuitenkin laskeutu ennen synnytystä, vaikka usein uudelleensynnyttäjien vauvat laskeutuu vasta synnytyksessä. Uskoisin, että tää nopeuttaa sit sitä avautumisvaihetta, kun vauva on jo valmiiksi alhaalla?
Eilen aloin kattelemaan sairaalakassin pakkaamista varten vauvalle kotiinlähtövaatteita ja ittelleni mietin jo vaatteita valmiiksi synnytyksen jälkeisille päiville (sairaalan kaapu ei houkuttele..) Tänään varmaan ostetaan hygieniatarvikkeita kassiin pakattavaksi, kun käydään kaupassa.

4 kommenttia:

 1. Huikeeta! Ihan pian sulla on pien nyytti sylissä. Niiiiin loppu rutistus enää jäljellä!! ^_^
  Mitäs Töysäs? :) Me oltiin just vklp, kun mies on sieltä kotoisin :) Jotenkin hassua ajatella et sulle tulee äitiysrahakin jo :) Mulle se tulee vasta toukokuun loppupuolella päin. Pitkä aika oltava rahattomana mälsästi! :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähiin käy ennen kun loppuu :D. Mun miehen isovanhemmat asuu siellä, niitä mennään morjestaa. Joo, mä laitoin äitiysrahahakemukseen äitiysloman alkamaan varhennettuna just siks, että saisin rahaakin aikasemmin :D.

   Poista
 2. Ei enää pitkään, ihanaa loppu odotusta :) Mulla tänään synnytyksestä 6 viikkoa enkä voi uskoa, että aika mennyt (taas) näin äkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Oi, onnea ihan hirmusesti! :) Aika oikeesti lentää ihan sivillä, kohta varmaan huomaan, että lapset alottaa koulun ja seuraavaks tajuun olevani eläkkeellä xD

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.