maanantai 24. maaliskuuta 2014

36. Raskausviikko

35+0

36. raskausviikko


Sikiön paino: 2500 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 31 cm
Koko pituus: 42,5 cm

SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 33 viikkoa vanha. Jos voisit laittaa sormesi sikiön kämmenelle, pieni käsi puristuisi nyrkkiin. Varpaankynnet ylettävät varpaanpäihin.
Napanuora on noin puoli metriä pitkä ja ympärysmitaltaan sentistä kahteen senttiin. Sen sisäinen paine ja koostumus estävät sitä menemästä solmuun ja vaikka näin tapahtuisi, se aukeaa yleensä itsestään. Sikiö käyttää napanuoraa leluna ja puristelee sitä, mutta ei jaksa puristaa sitä niin lujaa että se vahingoittuisi.
Viimeisinä raskausviikkoina sikiö lihoo eniten, jopa yli 200 g viikossa!
NAINEN


36. raskausviikko
36. raskausviikko

Pieni lapsi on jo vahvasti läsnä hyvin kehittyneine aisteineen. Erityisesti kuulon kautta sikiö aistii uutta tulevaa maailmaansa. Kaikissa kulttuureissa otetaan sikiön havainnointikyky vakavasti. Vielä ei ole liian myöhäistä alkaa harjoitella kehtolaulua. Lapsi tulee todennäköisesti tunnistamaan sekä äänesi että laulun syntymän jälkeen. Tiedät itse parhaiten, kuinka saat lapsesi tuntemaan itsensä rakastetuksi!
Kannattaa panostaa sinun ja syntymättömän lapsesi hyviin, yhteisiin kokemuksiin. Tämä on oikea aika tarinoiden lukemiselle, hyville elokuville, lauluille ja musiikille. Nämä viimeiset viikot ovat sinulle tärkeitä. Sinun tulee ladata akkujasi eikä kuluttaa voimavarojasi.
Äitiysloma on jo ovella ja sinun tulisi varata runsaasti aikaa lepäilyyn. Kerro kumppanillesi, että kaikki sinuun kohdistuva hemmottelu koituu myös lapsen eduksi.
Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on n. 32 cm.

Saapas nähdä torstaina sitten, onko tosiaan kohdunpohjan korkeus lähellekään tuota 32cm. Vatsa on ainakin ihan valtava jo! Tässä vertailukuva edelliseen:
Edellinen neuvolakäynti oli tasan kaksi viikkoa sitten (rv.33+0) ja ainakin omasta mielestäni vauva on täyttänyt vatsaa yhä enemmän ja enemmän. Tilaa on vielä kylkikaarien alla, mutta tää mun yksiön vuokralainen tuntuu lepäilevän paljon mieluummin alhaalla. Vauva ei kuitenkaan ole laskeutunut, koska pää painaa mun lonkkaluuta (tai jotain sielläpäin) oikein huolella ja täytyy usein vaihtaa asentoa, kun sattuu niin mojovasti. Monisynnyttäjillähän vauva ei välttämättä edes laskeudu ennen kuin vasta synnytyksessä.
Appivanhemmat kävi meillä eilen kahvilla, ja anoppi oli sitä mieltä, ettei varmaan kauaa oo synnytykseen näiden mun olojen (kyllästyminen, kivut, överiraskas olo) perusteella. Itse en usko vauvan syntyvän kovin paljon ennen aikojaan, ehkä max. viikko ennen laskettua aikaa. En kyllä pahakseni laita, jos anoppi olisikin oikeassa, kunhan vauva pääsee täysiaikaisille viikoille. Siihen on muutes KAKSI viikkoa enää jäljellä!

2 kommenttia:

  1. Eikä! Mä en kestä, sulla on niin ihana maha <3 mahakateus tuleee! : D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhaah :D Kiitos! Tossa vaan ei satu näkymään se raskausarpikasa, joka mulla vaan kasvaa ja kasvaa navan alapuolella :P

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.