maanantai 3. maaliskuuta 2014

32+0

Yhdeksäs raskauskuukausi alkoi tänään. Y H D E K S Ä S ! Enää kaksi kuukautta laskettuun aikaan. Kahdeksan viikkoa: 33 34 35 36 37 38 39 40. Kun viisi viikkoa on kulunut loppuun, vauvaa ei enää pidetä ennenaikaisena: 33 34 35 36 37. Neljä viikkoa ja neljä päivää ensimmäiseen äitiysrahaan, ja silloin odottaa Ikea-reissu: 33 34 35 36 + 1 2 3 4 5. Viikko ja kuusi päivää hääpäivään: 33 + 1 2 3 4 5 6. Viikko neuvolalääkäriin: 33. Nolla päivää äitiysloman alkuun: 0. En siis ole enää hoitovapaalla vaan ÄITIYSlomalla. Tämäkin käsite saa taas ihan uuden merkityksen, kun on toinen lapsi tulossa.

Synnytys ei ihan kauheesti pyöri mulla mielessä, odotan sitä luottavaisin mielin. Viimeksi kaikki sujui hienosti, miksei siis nytkin. Se ei jännitä ollenkaan. Mutta onhan tässä vielä viikkoja jäljellä :D. Appiukkoni sanoi eilen, että mun täytyy käskeä vauvaa syntymään kymmenen päivää ennen laskettua aikaa, niin hän syntyisi appeni syntymäpäivänä :D. Kyllä vauva saisi olla massussa ainakin sinne huhtikuun toiseksi viimeiselle viikolle, mutta olisihan se ihan hauskaa, että olisi papalla ja pojanpojalla yhteinen syntymäpäivä :). Jännittää kuulla, mitä kokoluokkaa vauva on. Nyton jo noin viikon verran tuntunut, että hän painaa kovasti jo kylkiluitani ja on hankalaa istua vähänkin kyyryssä. Ehkä se johtuu vaan siitä, että vauva on edelleen tosi ylhäällä, eikä siitä, että hän olisi suurikokoinen :D. Oon koittanu arvioida onko vauva kääntynyt jo pää alaspäin, mutta eilen varmistui, ettei ole. Pää tuntui ihan selvästi kylkikaaren alla ja potkut tulivat navan alapuolelle oikealle. Vauvan hikkakin tuntui kylkikaaressa eikä pepussa, niinkuin viimepäivinä, kun vauva on ollut pää alaspäin. Toivottavasti pieni muistaa kääntyä takaisin vielä ennen kuin on liian suuri <3.

33. raskausviikko

33. raskausviikkoSikiön paino: 1800 g Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 28 cm 
Koko pituus: 38 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 30 viikkoa vanha. Sen vartalo ei enää kasva entisellä vauhdilla, mutta aivot kyllä. Kun uusia aivopoimuja muodostuu, pääkallon koko ja päänympärys kasvavat. Hermoyhteyksien lukumäärä aivoissa lisääntyy valtavasti!
Hiukset paksuuntuvat ja nyt ovat sekä varpaiden että sormien kynnet valmiit. Untuvakarvoitus peittää yhä pienempää osaa kehosta ja sekä kulmakarvat että silmäripset pidentyvät. Nyt sikiöllä on niin vähän tilaa kohdussa, että sen on koukistettava jalkansa asentoon, jota kutsutaan sikiöasennoksi.
Sikiölle muodostuu koko ajan enemmän rasvaa ihon alle ja se alkaa saada vastasyntyneen pullean ulkonäön.

NAINEN33. raskausviikko
Kun olet raskaana, ovat kaikki tunteesi tavallista voimakkaampia. Huomaat, että yhä useammin joudut hillitsemään itseäsi – ainakin, jos et halua alituiseen raivota tai kyynelehtiä. Raskausaika voi olla hyvää aikaa henkilökohtaiselle kasvulle. Opit luottamaan omiin tunteisiisi toimimaan odotusajan jälkeenkin itsellesi ja lapsellesi parhaalla tavalla. Nämä tunteet ovat olennainen osa äidinvaistoa.
Käyttekö kumppanisi kanssa synnytysvalmennuksessa? 'Siellä käsitellään tärkeimpiä asioita raskaudesta, synnytyksestä ja lapsivuodeajasta – ja mahdollisesti käydään myös tutustumiskäynnillä synnytysosastolla. Synnytysvalmennus voi olla hyvänä apuna synnytykseen ja vanhemmuuteen valmistautumisessa ja myös isän kannattaa osallistua.
Synnytysvalmennusta järjestetään useimmilla paikkakunnilla ja sen aika on yleensä raskauden viimeisen kolmanneksen alkaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.