sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Eroon tuttipullosta

Antti täyttää huomenna 16kk ja meillä on vieläkin ollut tapana antaa hänelle yöunille ja päikkäreille mentäessä tuttipullollinen maitoa. Tämä tapa on ollut käytössä ihan vaan meidän laiskuuden takia. On ollut helppoa laittaa poika sänkyyn, uniriepu kainaloon ja pullo käteen. Sitten vaan valot pois ja itse pois huoneesta, ja tadaa:poika nukahtaa pian maidon juotuaan. Antti ei ole tosi pitkään aikaan herännyt öisin, muuten kuin kipeänä ollessaan, joten nyt on aika lopettaa pulloilu. Antista tulee isoveli kolmen kuukauden kuluessa. Suotavaa olisi, ettei hän enää kaipaa pullon käyttöä, jos näkee vaikka pikkuveljen juovan vettä tuttipullosta. Tänään Antti haki itse pullon huoneestaan, kuten usein aiemminkin, ja "pyysi" maitoa nostamalla pullon korkealla ja sanomalla "attoo". Tämä on usein merkki siitä, että poika haluaa unille tai hetkeksi pötköttelemään. Jos pullo ei ole käden ulottuvilla, poika tuo unirievun.

Olen miettinyt kaksi tapaa, joilla pullosta olisi mahdollisimman kivutonta päästä eroon: maitomäärän vähentäminen ensin desiin, sitten puoleen desiin ja lopulta ihan vaan tilkkaan maitoa, jonka jälkeen pullon voisi helposti vain jättää antamatta. Toinen keino olisi antaa maitoa iltapalan jälkkäriksi ennen hampaiden pesua nokkamukista. Kummassakin on vaarana maitopullorutiinin muuttuminen toiseksi rutiiniksi. Vähentämällä maitoa poika saattaa kuitenkin kaivata pullon mukaansa sänkyyn ja nokkamukitaktiikalla poika ehkä kaipaa maitoa aina ennen nukkumaanmenoa. Parempi on tietysti tuo jälkimmäinen, ei maidosta mitään haittaa ole. Otetaan se siis ensimmäiseksi käyttöön, jo tänään. Jos Antti haluaa vielä toisille päiväunille iltapäivällä, annan hänen juoda maitoa nokkamukista omassa huoneessaan, sitten unille. Yöunia varten maito juodaan iltapalan yhteydessä. Sitten pesujen kautta nukkumaan ilman maitoa. Toivottavasti pelkkä uniriepu riittää tekemään Antin olon "turvalliseksi", vaikka pullo jääkin puuttumaan.

Toinen haaste olisi myös edessä: potalle oppiminen. En kuitenkaan usko Antin olevan vielä tarpeeksi kypsä siihen. Hän ei osaa vielä riisua housujaan itse, ei osaa ilmoittaa märästä vaipasta eikä varsinkaan kakka- tai pissahädästä. Pottailua ei tulisi myöskään aloittaa muun elämänmuutoksen yhteydessä, eli pikkuveljen juuri synnyttyä ei ole paras mahdollinen aika. Aloitetaan harjoittelu siten, että jos huomaamme Antin tekevän tarpeensa vaippaan, opetetaan Antille, mitä tapahtuu sanomalla "Antti pissaa" tai "Antti kakkaa". Pikkuhiljaa Antti oppii itse tunnistamaan hädän. Voidaan myös harjoitella jo housujen riisumista. Tällaisia esivalmisteluja varsinaista kuivaksi opettelua varten. Kun Antti vaikuttaa kiinnostuneen potalla käymisestä enemmän, voidaan siirtyä pidempiin vaipattomiin kausiin. Nyt ei ole Antilla kuitenkaan siihen vielä valmiuksia, eikä äidillä energiaa siivota vahinkoja joka puolelta tai kulkea jatkuvasti pojan perässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.