maanantai 24. helmikuuta 2014

31+0

Kolmaskymmenestoinen raskausviikko, viimeinen viikko kahdeksatta raskauskuukautta. Yhdeksän viikkoa laskettuun aikaan. Puolentoista kuukauden päästä vauva on täysaikainen. Kaksi viikkoa neuvolalääkäriin. Viikko äitiyslomaan.


Vatsa kasvaa ihan järkyttävää vauhtia! Kuvan perusteella näyttää, että painoo ois tullu monta kiloo edelliseen verrattuna, vaikkei oo tullu juuri ollenkaan. (On muuten aika mielenkiintosen näkönen toi bonzaipuun jalka tuolla taustalla :D).

Viimeset pari yötä on menny tosi vähillä unilla. En oo saanu unta ja oon heränny kesken unia enkä oo nukahtanu uudestaan. Toissayönä nukuin 4-5 tuntia ja viimeyönä ehkä neljä. Väsytti ihan sairaasti, kun menin nukkumaan, mutta uni ei vaan tule. Nyt on pää kipee univelkojen takia, toivottavasti nukahdan tänään samantien, kun lopetan kirjan lukemisen. Lainasin kirjastosta uudestaan Vuoristoradalla, odottajan päiväkirja -nimisen Karin Millesin kirjoittaman kirjan ja Sara Rosen Vitamiinit ja kivennäisaineet -oppaan, jossa on tosi selkeesti kerrottu vitamiinien ym. vaikutuksista, puutosoireista, saantisuosituksista ja lähteistä. Tosi näppärä kirja. Tän mukaan lähes kaikki b-ryhmän vitamiinit auttaa torjumaan uupumusta, väsymystä ja stressiä sekä piristää mielialaa (käytetään suurina annoksina mm. mielialalääkkeinä). Vois kokeilla jotain kevyttä yhdistelmä b-vitamiinilisää väsymykseen. Ei siis tästä univajeesta johtuvaan, vaan ihan raskauden aiheuttamaan. Tässä kerrotaan myös tarkasti hiusten ja kynsien kasvuun ja hyvinvointiin vaikuttavista vitamiineista ja niiden lähteistä. Niitä tietoja oon nyt jo koittanutkin hyödyntää muokkaamalla omaa perusterveellistä ruokavaliotani vähän hius+kynsiystävällisempään suuntaan :D. 

Ei mentykään ideaparkiin tänään, koska mun äiti sai flunssan. Mennään varmaan loppuviikosta sitten. Viikonloppuna käydään miehen sukulaisten synttäreillä. Ensi viikolla olis tarkotus hienosäätää meidän huoneen huonekalut silleen, että saadaan pinnasänky ja mahdollisesti pieni hoitopöytä mahtumaan sinne. Siellä on meidän sängyn lisäks hyllykkö vauvan vaatteille ja tv-taso, eli luultavasti tv-taso siirretään sitten työhuoneeseen. Tällä viikolla laitan kevättä kotiin. Olohuone sai jo uuden, sinisemmän ilmeen, mutta vielä kaipaan tänne jotain taulua ja isoo ruukkukasvia. Ensviikon viikonloppuna katon vauvan vaatteista pienimmät erikseen ja laitan kaikki takasin hyllyyn. Laitoin ne jo aikasemmin sinne, mut päätinkin pestä ne vielä. Samalla varmaan teen sen postauksen vauvan uusista vaatteista. minkä lupasin jo jokin aika sitten. 
Sitä seuraavan viikon maanantaina onkin jo sitten se neuvolalääkäri, tiistaina neuvolapsykologi ja sunnuntaina meidän hääpäivä. Miehelle on merkitty sunnuntaiksi töitä, eli varmaan tehdään sen viikon torstaina miehen vapaapäivänä jotain kivaa. 
Seuraavalla viikolla alkaa jo 35.raskausviikko! Siihen mennessä vauva on saavuttanu ja ehkä ohittanutkin jo 40cm pituuden, ja sitä seuraavalla viikolla, rv.36, vauva painaa jo noin 2,5 kiloa! Pieni kasvaa tulevina viikkoina edelleen hurjaa vauhtia, kuinkahan iso tää mun maha on sitten synnytyksessä :D. 

32. raskausviikko

32. raskausviikko
Sikiön paino: 1750 g 
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 27,5 cm 
Koko pituus: 37 cm
SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 29 viikkoa vanha. Se harjoittelee uutterasti nielemistä, ja pissaa puolisen litraa joka päivä. Kuulostaa vähemmän hygieeniseltä, mutta lapsivesi uusiutuu joka kolmas tunti. Kun sikiö nielee lapsivettä, suolisto täyttyy sikiön ensimmäisellä ulosteella, mekoniumilla, jota kutsutaan myös lapsenpihkaksi. Useimmilla ensimmäinen uloste tulee muutaman tunnin kuluttua syntymästä.
Sikiö reagoi, jos voimakas valo paistaa ohuemmaksi käyvän kohdunseinämän läpi. Joskus sikiö voi kurkottautua valonlähdettä kohti ja yrittää seurata sitä silmillään.
Sikiöllä on nyt usein hikka. Voit tuntea sen pienet, rytmiset liikkeet. Hikka ei ole sikiölle suurikaan vaiva, vaan auttaa keuhkoja valmistautumaan hengitykseen. Kun sikiö nikottelee, pallea puristuu kasaan ja keuhkotilavuus kasvaa. Sikiön hikkaamista seuraavat usein sen hengitysharjoitukset.

NAINEN32. raskausviikko
Tarvitset juuri nyt ehkä ylimääräistä hemmottelua. Mutta kuinka sinä saat sitä? Jos et sitä kerro, tuskin kukaan muu kuin ajatustenlukija voi sitä arvata. Kerro siis kumppanillesi, mitä toivot tai tarvitset. Hän haluaa aivan varmasti hoivata ja helliä sinua kaikin keinoin.
Tässä vaiheessa monet tuntevat ennakoivia supistuksia, kun kohtu harjoittelee synnytystä varten. Ehkä voit toisinaan jopa nähdä, kuinka vatsalihaksesi jännittyvät? Ennakoivat supistukset eroavat oikeista siinä, että ne ovat lähes kivuttomia, epäsäännöllisiä ja saattavat kadota, kun vaihdat asentoa tai liikut. Oikeat supistukset sen sijaan eivät katoa minnekään, vaan niiden voimakkuus kasvaa tasaisesti.
Jos odotat kaksosia, on kohtusi todennäköisesti nyt yhtä iso kuin laskettuna aikana synnyttävän yhden lapsen äidin!

2 kommenttia:

  1. Oi, olispa ihana päästä hypistelemään vauvan juttuja ja laittamaan vauvalle tavaroita valmiiksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä tosi kivaa! :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.