maanantai 30. joulukuuta 2013

24. raskausviikko!

Raskausviikon 24 tietoja Vau.fi:n mukaan:

Sikiön paino: 500g
Pääperämitta: 20cm
Koko pituus: 28cm

SIKIÖ:
Tämän viikon alussa sikiö on 21 viikkoa vanha. Tiedämme, että sikiö voi nyt kuulla, koska se reagoi eri tavalla erilaisiin ääniin. Kovat ja korkeat äänet voivat saada sen säpsähtämään. Sikiön liikkeet tulevat koko ajan paremmin koordinoiduiksi koska uusiahermosyitä yhdistyy verkostoon. Keuhkoissa kehittyy tärkeää ainetta nimeltä surfaktantti. Sen ansiosta keuhkot eivät mene kasaan, kun lapsi hengittää ulos, vaan keuhkoihin jää aina jonkin verran ilmaa. Surfaktantin puute on yksi suurimpia vaaroja, jos lapsi syntyy ennenaikaisena. Uhkaavassa ennenaikaisessa synnytyksessä annetaan steroideja sisältävä ruiske, joka kehittää lapsen keuhkoja hieman nopeammin.

NAINEN:
Näihin aikoihin sikiö alkaa kuulla, joten juttele ja laula sille! Tutkimukset osoittavat, että lapsi tuntee äitinsä äänen syntymän jälkeen. Se voi myös tunnistaa isän ja muita henkilöitä, jotka ovat puhuneet tai laulaneet sille. Jos teillä on jokin erityinen laulu tai pieni tarina, jota olette kertoneet sikiölle useita kertoja raskauden aikana, lapsi on todennäköisesti tottunut kuulemaan sen ja rauhoittuu myös syntymän jälkeen kuullessaan sen. Kannattaa siis alkaa nyt harjoitella kehtolaulua, jota voitte laulaa kun lapsi on syntynyt!
Kutinaa voi esiintyä, erityisesti vatsalla kun iho venyy. Hiero rasvaista voidetta kutisevalle iholle. Se vilkastuttaa verenkiertoa ja lieventää vaivoja. Sopivan voiteen löytämiseksi voit kysyä neuvoa apteekista. Käytä mieluiten väljiä puuvillavaatteita ja käytä kohtuudella pesupulveria ja huuhteluainetta.

Pikkuveikka alkaa nyt siis kuulla kaikki hassut laulut ja tarinat, joita isoveli saa kuunnella useita kertoja päivässä :D. Laulan Antille tosi paljon, ja luetaan kirjaa joka päivä. Nyt on alettu lukea tota suurta satukirjaa, joka ostettiin joululahjaksi Antille. Siinä on tosi ihania tarinoita maatilan eläimistä.

Eilen tapahtu ihana juttu. Olin siivoomassa keittiötä ja ihmettelin, kun Antin ääntä ei enää kuulunutkaan olkkarista. Ajattelin, että pikkukaveri on pahanteossa. Menin etsimään, ja Antti olikin mennyt omaan huoneeseensa isojen poikien sänkyyn (Antilla on siis omassa huoneessa jo jatkettava lastensänky, täytyy kuvata se joskus!) ja ottanut kaksi kirjaa mukaansa! Menin huoneeseen, ja Antti näytti pienempää kuvakirjaa sillä tavalla, jolla se vaatii lukemaan :D. Oli niin liikuttava näky, kun meidän pieni poika istuu kahden jättikokoisen nallen välissä ja lukee kirjaa, meinas ihan itku taas päästä :D. En sitten malttanut mennä jatkamaan keittiön siivousta, vaan "luettiin" kuvakirjaa ja suurta satukirjaa kunnes Antti kyllästy ja lähti soittamaan uusilla rummuillaan. On ihan hassua, miten tollaset pienet jutut tuntuu niiiin isoilta. Kun mun uupumus oli pahimmillaan enkä ollut vielä alottanut noita rautatabletteja, toi tilanne ei olis luultavasti tuottanut mulle mitään suurempaa tunnereaktiota. Onneksi jäin sairaslomalle hyvissä ajoin ja alotin rautalisän, nyt vasta tajuaa kuinka väsynyt sillon oikeesti oli!

3 kommenttia:

 1. Voi kun ihanaa <3 Koko tämä kirjootus.. Mä en malta odottaa että mustakin tulee äiti. Pitäs alkaa varulta jo katselemaan jotakin lauluja joita vois lauleskella ja harjoitella. Pian täälläkin on puoli väli! Uutena vuotena sopivasti voi juhlia 20 viikon alkamista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Voi että, onneksi olkoon! <3 Mä lauloin Anttia odottaessa tosi paljon Päivänsädettä ja Menninkäistä, ja se on nyt yks Antin suosikkilauluista :D. Antti nukahti sylivauvana aina kun lauloin tota, kun se muisti sen massuajalta :D.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.